Az Anyák Háza

Az Anyák Háza

„A Bethesda Anyák Háza szállást biztosít az égéssérült gyermekek szüleinek, hogy gyermekük mellett maradhassanak, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. A gyermekek életében a szülői gondoskodás mindennél többet jelent!”

A Bethesda Anyák Háza hiánypótló szerepével egy konkrét társadalmi problémára nyújt megoldást. Az Anyák Házának története sok-sok évre nyúlik vissza. 1866. január 1-jén a Bethesda Kórház 6 ággyal nyitotta meg kapuját a betegek előtt. Munkatársai a magasan képzett diakonisszák voltak. 1914-ben a Filadelfia Diakonissza Egylet megvásárolta a Kórház területén álló 1895-ben épült Kobrák-villát. Ez lett a Kórházban szolgáló diakonisszák Anya Háza, majd 2015. november 19-én egy országos kezdeményezésnek és széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően a háromszintes épület felújított és átalakított földszintjén megnyitotta kapuját az Anyák Háza.

A Bethesda Anyák Háza küldetése, hogy a szülők számára biztos hátteret, támogatást nyújtson a kialakult krízishelyzetekben, így nem csupán szállást, háromszori étkezést, de lelki támogatást és a legszükségesebb mindennapi teendők ellátására (mosás, teakonyha, közösségi tér, fürdőszoba) is megfelelő helyeket kínál. Az Anyák Házában 4 szobában 9 ágyon van lehetőség elszállásolni a hozzátartozókat.

Az itt elszállásolt családtagok az Anyák Háza adta lehetőségnek köszönhetően óriási anyagi tehertől szabadulnak meg, hiszen a hosszas kórházi kezelés ideje alatti utazás költsége olykor egy egész fizetést felemészt. Az egyéni igényekhez mérten a családokat tartós élelmiszerekkel, higiéniai termékekkel, ruhával és játékokból álló adományokkal is támogatja a Bethesda Alapítvány.

Az átadás óta, a fennállás első évében 105 hozzátartozó (99 édesanya, 6 édesapa, 3 nagymama) összesen 850 éjszakát töltött az Anyák Háza valamelyik szobájában. Az ország egész területéről érkeznek gyermekek a kórházba, így az Anyák Háza is az ország minden tájáról fogadja a hozzátartozókat, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből érkezett eddig a legtöbb hozzátartozó.

A Bethesda Anyák Háza mintául szolgálhat egy országos kiterjesztésű programnak, hogy más egészségügyi intézményekben is lehetőséget kapjanak a szülők, hogy méltóságteljes körülmények között segíthessék gyermeküket a gyógyulásban.